Mersin Limanı, Serbest Bölgesi ve üretim bölgelerine yakınlığı nedeniyle bakliyat sektörünün en önemli merkezlerinden birisi olan Mersin’de Dünya Bakliyat Gününde bir etkinlik düzenlendi. Bakliyat ürünlerinden yapılan yemeklerin sergilendiği etkinlikte misafirlere yapılan ikramlarda da bakliyat ürünleri kullanıldı. Bakliyat kullanımının önemine dikkat çekmek amacıyla Mersin’de, bakliyat ürünlerinin de tanıtıldığı bir etkinlik düzenlendi. ’10 Şubat Dünya Bakliyat Günü’ dolayısıyla Mersin Hilton Otelinde gerçekleşen etkinlikte 108 çeşit bakliyattan yapılan Mersinli usta aşçıların ürettikleri yemekler sergilendi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yanı sıra kent protokolünün ve bakliyat rektörü temsilcilerinin katıldığı etkinlikte konuklara yemek standardını gezdiren Özdemir, yapılış biçimi ve içeriğiyle ilgili bilgiler verdi. Konuklara ikram edilen tüm yemeklerde ise bakliyat ürünleri kullanıldı. Mersin Dünya Bakliyat Günü Etkinliğine Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı ve Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Abdullah Özdemir, Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Münir Şen, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Mersin Üniversitesi Yemek Sanatları Öğretim Üyesi şef Adem Yetim, gastronomi yazarı yemek uzmanı Sahrap Soysal, kum sanatçısı Ramazan Yumrutepe, ASKON Mersin Başkanı Hasan Arslan, MESİAD Başkanı Hasan Engin, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı R. Kaya Tepe, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir'in yanı sıra STK Temsilcileri, bakliyat sektörünün ünlü adları ile gazeteciler büyük katılım gösterdi.
EN SAĞLIKLI BESİN BAKLİYAT
Mersin Ticaret Borası Meclis Başkanı Münir Şen, Bakliyat sektörünün Mersin ve Türkiye’deki durumunu anlatırken, ikram edilen tüm ürünlerin tamamının bakliyattan yapıldığı bilgisini veren Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ise bakliyattan sağlıklı beslenmedeki rolünü aktardı. Özdemir, bakliyat ürünlerinin dünya üzerinde tavsiye edilen tüm beslenme ve diyet listelerinde yer aldığını söyledi.
“İŞLEME KAPASİTESİ YÜKSEK ÜRETİM YETERSİZ”
Sağlık için bakliyat tüketilmesi ve teşvik edilmesinin yanında bakliyat tüketimini kolaylaştıracak hazır ürünlerin geliştirilmesi gerektiğine de işaret eden Özdemir, bakliyatın hem zenginin hem de fakirin tercih ettiği bir ürün olduğunu vurguladı. Tüm sağlık sorunlarının çözümünde bakliyatın önemine vurgu yapan Özdemir, “İçerdiği mineraller ve saklanma koşulları dikkate alındığında ne kadar önemli bir besin olduğu ortaya çıkar. Ekonomiktir ve kolay temin edilebilir doğal üründür. Toprak verimini de artırır. Bakliyat daha ne yapsın” dedi. Özdemir, Mersin’in çok yüksek bir oranda bakliyat işleme imkanının bulunduğunun altını çizen Özdemir, buna karşılık üretimin yetersiz kaldığını da söyledi.
“UYGULANAN TARIM POLİTİKASI İLE ÜRETİM DÜŞTÜ”
Mersin’in Türkiye’de bakliyatı işleme ve pazarlama konusunda en gelişmiş ili olduğunu ifade eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, “90’lı yıllara kadar bakliyat üretim ve dışarıya satışı konusunda ülkemiz çok iyi durumdaydı. Ama daha sonra uygulanan tarım politikası sayesinde üretim çok fazla düştü ve büyük oranda ithalat yapan ülke haline geldik. Üretime dayalı bir çalışma olmazsa gereken ekonomik kazanç sağlanamaz. Ancak işleme ve ihracat konusunda Mersin hala çok iddialı. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak görev sürem boyunca bakliyat firmalarının yer bulma, kapasite artıma, depolama alanı gibi konularda destek oluyoruz” dedi.
“DÜNYA PAZARINDA ÇOK ÖNEMLİ BİR YERE GELDİK”
Bakliyat gibi pek çok boyutu olan sektöre ve pazarlanmasına dikkat çekmek amacıyla böyle bir etkinlik geliştirildiğini söyleyen Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan yaptığı konuşmada “Dünyada nohutta 4. mercimekte ise 3. sıradayız. Devletin verdiği teşvik ve sağladığı olanaklarla dünya pazarında çok önemli bir yere geldik. Artık dünyada gıda güvencesi ve arz güvenliği diye bir kavram var. Besin maddelerinin üretilmesi ve sekteye uğramadan üreticiden tüketiciye güvenli şekilde ulaşmasının sağlanması için önemli tedbirler alınıyor. Pazar payını artırmak için planlı üretim ve sağlıklı işlenme ve hızlı ulaştırma konusuna ağırlık vermemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.