Mersin İlk Haber Gazetesi
HV
08 ARALIK Pazar 21:20

SES Adıyaman Şubesi Başkanı İbrahim Halil Aydın: Adıyaman’ın sağlık altyapısı yetersiz

ADIYAMAN (PHA) - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adıyaman Şubesi Eş Başkanı İbrahim Halil Aydın, düzenlediği basın toplantısında Adıyaman’daki sağlık kurumlarının durumunu ve sağlık hizmetlerindeki eksiklikleri gündeme getirdi.

GÜNCEL
SES Adıyaman Şubesi Başkanı İbrahim Halil Aydın: Adıyaman’ın sağlık altyapısı yetersiz

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adıyaman Şubesi Eş Başkanı İbrahim Halil Aydın, düzenlediği basın toplantısında Adıyaman’daki sağlık kurumlarının durumunu ve sağlık hizmetlerindeki eksiklikleri gündeme getirdi.

6 Şubat depreminde Adıyaman merkezde bir Aile Sağlığı Merkezi'nin (ASM) yıkıldığını, sekiz ASM'nin ağır hasar aldığını belirten Aydın, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Diş Fakültesi'nin de ağır hasar gördüğünü söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü binasının yıkıldığını ifade eden Aydın, 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 12 ASM'nin ise hasar almadığını belirtti.
Aydın, ağır hasar gören üç ASM’nin yerine prefabrik ASM yapıldığını, beş ASM'nin ise konteynerlerde hizmet verdiğini söyledi. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bir koridorunda hizmet verdiğini, İl Sağlık Müdürlüğü’nün ise iki farklı ASM'de faaliyet gösterdiğini ekledi.
Deprem öncesi bitirilen ve açılışı 2023 Kasım-Aralık döneminde yapılması planlanan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin halen açılmadığını belirten Aydın, hastanenin açılışının 2024 Eylül ayına ertelendiğini dile getirdi. Aydın, "Doğum oranı yüksek olan bir ilde Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yok. Gebe kadınlar dar, sıkışmış bir koridorda saatlerce bekliyorlar," dedi.
Aydın, ayrıca depremden önce temeli atılan 150 yataklı devlet hastanesinin yalnızca zemin katının tamamlandığını söyledi. "Hastanenin ihalesini alan firma, TOKİ konutlarını bitirmiş ancak hastane inşaatı 2 yılda sadece zemin katta kalmış," dedi. 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğunluğunun arttığını belirten Aydın, açılması gereken yeni hastanenin açılmamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Aydın, deprem sonrası sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu, birçok branşta uzman hekim eksikliği yaşandığını ve hastane koridorlarında uzun sıra beklemelerin sürdüğünü söyledi. Adıyaman’daki konteyner kentlerin sağlıksız koşullarını eleştiren Aydın, konteynerlerde yaşayan insanların sağlık durumlarının olumsuz etkilendiğini belirtti.
Adıyaman’da şebeke sularının içilebilir durumu hakkında resmi açıklama yapılmadığını ifade eden Aydın, "Şebeke sularının kirli aktığını çıplak gözle bile görebiliyoruz," dedi. Alt yapı çalışmalarında kullanılan dolgu malzemesinin asbest riski taşıyabileceğini de vurgulayan Aydın, bu konuda araştırma yapılması gerektiğini söyledi.
Adıyaman’daki hastanelerde yaşanan sıra problemi, yoğunluk, personel eksikliği ve araç park alanı sorunlarına da değinen Aydın, "Sağlık Bakanı'nın Adıyaman’a gelerek durumu yerinde görmesini ve çözüm getirmesini istiyoruz," dedi.
Sağlıkta Tasarruf Tedbirlerine Karşı Uyarı
Aydın, hükümetin tasarruf tedbirlerine değinerek, "Sağlıkta tasarruf olmaz, özellikle deprem bölgesinde hiç olamaz," dedi. Sağlık altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, Adıyaman’daki sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için çağrıda bulundu.
Basın toplantısının sonunda Aydın, Adıyaman’ın sağlık altyapısının güçlendirilmesi ve sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini belirterek, "İnsanların sağlığa erişim noktasında sorun yaşamaması için çaba göstermeliyiz," dedi.

Kaynak : PHA

MasterMaster